Oreo

Pasiunea zilei de vineri. De trei tipuri, căpșuni, brownie, peanut butter. Și unii cu dublu filling, cei mai buni, logic, că au cea mai multă cremă, chiar dacă e una boring, de vanilie.

Nu mi-aș fi imaginat ce istorie lungă au. 1912 martie 6, ziua în care se vinde primul Oreo. Numele e incert de la ce vine, se pare că n-a rămas niciun transcript străvechi în care să se povestească de ce Oreo. Se speculează. Speculațiile nu-mi plac.

Se știe sigur, însă, că e un plagiat. Oreo e copie după biscuiții Hydrox, de care n-am auzit până la wikipedia de azi. Hydrox s-au născut în 1908 în casa familiei Sunshine Biscuits, de care au aparținut vreo 90 de ani. Deși au existat cu 4 ani înainte de Oreo, succesul lui Oreo nu l-au atins niciodată. Bad marketing? Cum Hydrox n-a ajuns chiar vedetă, au fost și cumpărați de câteva ori, printre care și de Kellog. Acum sunt deținuți de Leaf Brands care au și înregistrat marca.

Au avut și procese cu Oreo, se pare că cei de la Oreo luau de pe rafturi Hydrox-ul, clienții să vadă și să cumpere doar Oreo. Unfair, precum au și început. Copiind. Oreo și jocuri murdare comericale.

Pe de altă parte… eu n-aș înregistra numele Hydrox pentru biscuiți. E complet neinspirat. C-un astfel de nume nu e de mirare că n-au avut succes. Hydrox nu e nume să te îmbie la biscuiți cu lapte. Poate la soluție de spălat podelele sau cel mult un detergent pentru rufe albe. Iar la comestibile, niște apă minerală pentru sportivi. Biscuiți? No way, deși în intenție, idealiștii din 1908 au vrut să spună că e ceva bun și pur. Hrănitor.

Iar lumea ronțăie mai departe Oreo.

Comments:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s