Nihilism vs Spiritism

Divinitatea, există sau nu. Cei care duc vieți urmând cutume religioase, în credința că vor fi răsplătiți. Sau măcar nu vor fi pedepsiți. Cei care se deprimă sau se agită la gândul că asta e tot, singurul film, într-un episod, și după aceea nimic. Marele nimic. Resemnați, cinici sau sclipind de viziunea lumilor de dincolo.

Mori și începe lumea cu poveștile despre îngeri. Sau mori și începe lumea să se îndoiască de tot, să se întrebe ce rost mai are, dacă cineva dispare așa.

E un fapt atât de violent și de neînțeles, dispariția asta bruscă din joc. Ești prins în el, îl joci cu tot devotamentul de care eși în stare, și deodată stop. Pentru tine se oprește tot, și jocul, și devotamentul pentru el. Ceilalți tovarăși de joacă rămân nedumeriți, se întreabă cum e posibil așa ceva! Cum e posibil?

Și în același timp, pe cât de bizară, pe atât de comună e întâmplarea. Ca respirația, ca digestia, ni se întâmplă tuturor. N-avem de ales, trebuie să respirăm, trebuie să digerăm, trebuie să murim. Și când baloane colorate, viețile celorlalți din jur se sparg, noi continuăm jocul, de multe ori, de cele mai multe ori, în cele din urmă, ca și cum nici nu s-ar fi întâmplat. O îmbucare a unui bizar nedigerabil de gura normalității.

Cel mai bizar eveniment posibil, dispariția subită, ca fapt comun, normal, de zi cu zi. Poate asta ne lipsește acum, un joc în care dispariția subită e tot timpul luată în calcul, o ruletă rusească tot timpul în mișcare pe care o driblăm o vreme. Cred că dacă am aduce măcar 1% din luciditatea asta în joc, s-ar schimba cu totul felul în care ne-am juca unii cu alții.

Comments:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s